Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Loewenbraeu Rafael_García_Cortés RUEHL_925 Lonchorhina_aurita Luis_Negreiros_Criado Luina_nardosmia Maria_Díaz_I_de_Haro Marca_Media Raimundo_Fernández-Cuesta_y_Merelo Psophia_leucoptera McFarland_(Kansas) Raúl_Hernán_Morales_Adriasola Marco_Claudio_Marcelo_(consul_331_a._C.) Programa_de_Entrenamiento_y_Equipamiento_de_Georgia Lyudmila_Georgievna_Karachkina Primera_constitución_de_Uruguay Presidente_de_Timor Matriz_triangular_superior Quinter_(Kansas) Los_Altares_(montana) Luis_Moreno_(futbolista) Pravo Madeul Protoindustria Raul_Ferrero_Rebagliati Lucila_Palacios Proteccionismo_Económico Maleza Malexandermorden Marcador_molecular Godel_(lenguaje_de_programación) Presión_fiscal Mandrágora_(grupo) Rachel_Stevens Psidium_hians Public_Ivy Maria_Victoria_Fernandez-España Línea_44_(colectivo) Luz_Castro_de_Gutierrez Potte Región_de_Chari_Baguirmi Greatly_Blessed Mijaíl_Petróvich_Lázarev Profesor_Super_O Pucelana Lussac_Saint-Emilion Masters_de_Hamburgo_1996 Medalla_de_Plata_al_Merito_en_el_Trabajo Gram_negativa Presion_social Miguel_Roque_Farrero Línea_Castellbisbal_el_Papiol_Mollet Margaret_Humphrey MTV_Networks_Latinoamerica Reanálisis_morfémico

html map