Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Quinto_Cuartel Regino_Diaz_Redondo Mazzone Macrodorcas_groulti Mespilus_monogyna_var._laciniata Rafika_Duri Línea_N5_(Cordoba) Luis_Ferney_Rios Metelo_Escipión Primera_División_de_Espana_1963/64 Memorioso Rabioso!_la_pesadilla_recien_comienza Puig-Gros Raton_doméstico_de_Saint_Kilda Max_Britzelmayr Matarrosa_del_sil Luis_Gomez_Pignataro Michel-Ange_Slodtz Milagro_Sporting_Club Gran_Premio_de_Baréin Rebeca_Martinez Maria_Diaz_Cortes Marge_Simpson Mestre Lobo_y_Melón Madonas_(distrito) Provincia_Nonthaburi Pseudomystus_moeschii Lota(género) Quiebra_muelas Machault_(Ardenas) Region_economica_de_Lejano_Oriente M_L_Carr Lorca_deportiva_cf Michal_Żewlakow Ludovic_Assemoassa Región_de_San'in Luis_Cordero_Crespo Power_Mac_G4 Raphanus_sativus RT_RATIONAL MS_Office Lycaste_barringtoniae_var._grandiflora Llewellyn_Harrison_Rockwell,_Jr Megacles_(tebano) Grand-Am_Challenge_Series Mercática Grande_Oriente_Nacional_de_España God-Apes_and_Fossil_Men Mercado_Comun_de_África_Oriental_y_Austral Loncodilis Receptor_FSH Ray_Collins Matilde_Vilariño Raghunathpur

html map