Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jomo_Cosmos_F.C. Issa_Ba Lac_Saint-Francois Interaccion_persona_computador Leandro_N_Alem_(partido) Juan_Gregorio_de_Las_Heras Isidro_Juárez Juan_Sarinena Kikuyo La_Espanola Jean-Paul_Albinet Kofotecnologia Larion_Serghei Jaime_Quintanilla_Ulla Judô León_II_(emperador) Latiguillo_(desambiguacion) John_Hejduk Just Kalabotis_moly Johns_Hopkins_Hospital Laguna_Blanca Lincoln_Laboratory Lewis_Knudson Jorge_Franco_Ramos Lista_de_enfermedades_epónimas Juan_Ramón_Folch_IV_de_Cardona José_Gustavo_Sand Leomantis Lista_de_capitulos_de_Inuyasha La_habitacion_de_los_reptiles Jaime_(nombre) Isla_Icacos Juan_Sandoval_Íñiguez Jane_Stanford Ley_Nacional_para_la_Conservación_Histórica_de_1966 Lexington_(Tennessee) Jerónimo_de_Ripalda Josep_María_de_Porcioles Juang Les_Baux-de-Breteuil Karelia_(banda) Isla_Farallón La_Copechagnière La_Ocasión_de_Canarias Kandava Ken_Leung Jules_Humbert-Droz Lateef_Masih Isla_Russki_(Kara) Instrumento_de_cuerda_punteada Islandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Lead_Belly Linia_Llobregat-Anoia Lissapterus_notestinei

html map